Erasmus+:  «Περιπλάνηση Χωρίς Προορισμό». Μία εβδομάδα δράσεων στο επίκαιρο ζήτημα του προσφυγικού από το Λύκειο Βραχναιίκων.

                                                                                

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η δεύτερη συνάντηση δραστηριοτήτων με μαθητές που έγινε στα Βραχναίικα Πατρών με θέμα "Περιπλάνηση Χωρίς Προορισμό" στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Την άρτια διοργάνωση ανέλαβε το Γενικό Λύκειο Βραχναιίκων και η Ελληνική ομάδα Erasmus+. Οι δράσεις υλοποιήθηκαν την εβδομάδα 8-14 Μαΐου 2022, με τη συμμετοχή 37 φιλοξενούμενων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών από πέντε Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία) καθώς και 34 μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών του σχολείου, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι ξένοι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των Ελλήνων μαθητών.

Το πρόγραμμα της εβδομάδας περιλάμβανε πλούσιες δράσεις ευαισθητοποίησης τόσο της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και της τοπικής κοινωνίας στο επίκαιρο ζήτημα του προσφυγικού προβλήματος. Επιπρόσθετα, έγιναν πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και εκδρομές. Συγκεκριμένα:

  • Εκδήλωση υποδοχής των ξένων αποστολών στο σχολείο με ανταλλαγή δώρων και παιχνίδια γνωριμίας.
  • Περιήγηση και ξενάγηση στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πάτρας (Ρωμαϊκό Ωδείο, Κάστρο της Πάτρας, Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα, Υψηλά Αλώνια, Άνω Πόλη).
  • Παρουσίαση από μαθητές της Ελληνικής ομάδας αποσπασμάτων από τις Τρωάδες του Ευριπίδη στο Ρωμαικό Ωδείο Πατρών με απόδοση σε τρεις γλώσσες: Νέα Ελληνικά, Αρχαιά Ελληνικά, Αγγλικά.
  • Υλοποίηση στο χώρο του σχολείου του θεατρικού  εκπαιδευτικού εργαστηρίου «Ακολουθώντας το αγόρι με τη βαλίτσα», μια βιωματική δράση ευαισθητοποίησης στο φλέγον κοινωνικό ζήτημα της προσφυγιάςστο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
  • Διαδραστική συνάντηση, στο χώρο του σχολείου, με δραστηριότητες αλληλεπίδρασης Ελλήνων και ξένων μαθητών με ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες από την τάξη υποδοχής του 1ου ΕΠΑΛ Πάτρας.
  • Σε συνεργασία με την Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/στριών, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χώρο του σχολείου από 8 πρόσφυγες και μετανάστες\στριες. Οι μαθητές, μοιρασμένοι σε ομάδες από όλες τις εθνικότητες, άκουσαν από πρώτο χέρι τι έπρεπε να υπομείνουν αυτοί οι πρόσφυγες όταν έπρεπε να φύγουν από την εμπόλεμη πατρίδα τους και να ενσωματωθούν σε μια χώρα όπου δεν γνώριζαν τη γλώσσα και τους κοινωνικούς κώδικες. Οι παραπάνω μαρτυρίες έδωσαν ένα πρόσωπο στις ιστορίες που βλέπουμε τακτικά στις οθόνες μας και μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι πίσω από τις αφηρημένες στατιστικές και τις πολεμικές αναφορές υπάρχουν άνθρωποι που είχαν πολύ παρόμοια ζωή με τη δική μας.
  • Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν αφηγηματικούς διαδραστικούς χάρτες στηριζόμενοι στις μαρτυρίες των προσφύγων –μεταναστών.
  • Ολοήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία. Ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο, οι μαθητές συμμετείχαν σε αγώνα δρόμου στο αρχαίο στάδιο. Ακολούθησε επίσκεψη και περπάτημα στην παραλία της Κουρούτας.
  • Ολοήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη πόλη του Ναυπλίου με ξενάγηση στα αξιοθέατα της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους.
  • Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση ανοικτή στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο διάχυσης του προγράμματος με παρουσίαση τραγουδιών, παραδοσιακών χορών, και παροχή δείπνου με μεσογειακές γεύσεις που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών του σχολείου.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αυτή και την επόμενη σχολική χρονιά με αντίστοιχες εκπαιδευτικές ανταλλαγές  μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας στα σχολεία της Ισπανίας, Κροατίας και Ιταλίας.

Παιδαγωγική Ομάδα Erasmus+ του Γενικού Λυκείου Βραχναιίκων

 Θωμάς Σοφίας (Συντονιστής του προγράμματος), Ανδριάνα Γκοτσούλια, Νατάσα Μαχαίρα, Αρετή Οικονόμου, Δήμητρα Ψωράκη.

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε ΕΔΩ

 

Copyright © 2013. Γενικό Λύκειο Βραχναιίκων.

Σχεδιασμός/συντήρηση: Σοφίας Θωμάς(ΠΕ19)