7ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Βενετία

Το σχολείο μας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning, με θέμα: «Itinerary in myTown», με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον καθηγητή πληροφορικής Σοφία Θωμά, πραγματοποίησε 7ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Oderzo-Βενετία της Ιταλίας από 16 έως 22 Απριλίου 2018. (Πληροφορίες για το έργο θα βρείτε:http://www.lyk-vrachn.gr/index.php/programs/evropaika/ct-menu-item-30/itinerary-in-my-town)

Στην μετακίνηση συμμετείχαν 28 μαθητές από την Β’ Λυκείου και 3 εκπαιδευτικοί. Η επίσκεψή πραγματοποιήθηκε για να συμμετάσχουμε στην επί-τόπου προγραμματισμένη εκδήλωση (on-site eTwinning event) που διοργανώθηκε από το Ιταλικό σχολείο, ISIS“Obici” στο Oderzo (TV).

Η αναχώρηση έγινε από το λιμάνι της Πάτρας τα μεσάνυχτα 16/4/2018 με πλοίο της γραμμής Πάτρα-Βενετία. Το ταξίδι ήταν άνετο, απολαυστικό και χωρίς κανένα απρόοπτο. Φθάσαμε στο λιμάνι του Μέστρε την Τετάρτη 18 Απριλίου, 08:00 τοπική ώρα και στην συνέχεια τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο το οποίο βρισκόταν στο κέντρο του Μέστρε.

Η μεταφορά μας από το Μέστρε στην πόλη της Βενετίας γινόταν με τραμ ή λεωφορείο της γραμμής. Την Τετάρτη το μεσημέρι επισκεφτήκαμε για πρώτη φορά την πόλη της Βενετίας και περιηγηθήκαμε στους δρόμους της. Ξεκινήσαμε από την πλατεία Ρώμα (το τελευταίο σημείο που φθάνει η συγκοινωνία), περάσαμε τη γέφυρα Καλατράβα, φθάσαμε στη γέφυρα Ριάλτο και καταλήξαμε στην πλατεία Σαν Μάρκο. Οι μαθητές είχαν ελεύθερο χρόνο να περιηγηθούν, να φωτογραφηθούν, να φάνε παγωτό και βραδινό. Στην συνέχεια επιστρέψαμε από άλλη διαδρομή στην πλατεία Ρώμα και τελικά στο ξενοδοχείο.

Η ημέρα μας την Πέμπτη 19 Απριλίου ξεκίνησε πολύ νωρίς (06:30). Αφού φάγαμε το πρωινό μας περπατήσαμε στο σταθμό του τραίνου και επιβιβαστήκαμε στην αμαξοστοιχία 07:29 για την πόλη Oderzo όπου και φθάσαμε στις 08:30. Εκεί μας περίμεναν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Ιταλικού σχολείου. Περπατώντας φθάσαμε στο μουσείο-πάρκο της πόλης όπου όλοι οι μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδια γνωριμίας τα οποία είχαν οργανώσει οι Ιταλοί μαθητές. Στην συνέχεια ακολουθήσαμε την ταξιδιωτική διαδρομή που είχαν δημιουργήσει οι Ιταλοί για την πόλη τους. Στην διάρκεια της διαδρομής οι Ιταλοί μαθητές, έδιναν πληροφορίες για τα μέρη που επισκεπτόμασταν. Στις 12 το μεσημέρι καταλήξαμε στο Ιταλικό σχολείο . Οι Ιταλοί μαθητές είχαν οργανώσει τελετή υποδοχής  με μεσημεριανό γεύμα που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι. Στην συνέχεια οι μαθητές φωτογραφήθηκαν σε ειδικά πάνελ, τραγούδησαν και χόρεψαν συρτάκι και πεντοζάλη! Τέλος, μας οδήγησαν στο σταθμό τραίνων της πόλης όπου στις 15:00 πήραμε την αμαξοστοιχία για το Μέστρε.

Το βραδάκι της ίδιας ημέρας επισκεφτήκαμε την πόλη της Βενετίας όπου και περιηγηθήκαμε με την δημόσια θαλάσσια συγκοινωνία (βαπορέτο). Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές!  Η διαδρομή κράτησε περίπου 1 ώρα και απολαύσαμε την νυχτερινή Βενετία. Βλέπαμε τις βάρκες, τα γρήγορα ταξί, μαούνες, και γόνδολες και τα όλα τα κτίρια υψηλής αρχιτεκτονικής μέσα από το βαπορέτο.

Η Παρασκευή 20 Απριλίου, ξεκίνησε (09:00) με 2ώρη ξενάγηση από Ελληνόφωνη ξεναγό. Ξεναγηθήκαμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Βενετίας μεταξύ αυτών και την Ελληνική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στις 11:30 συναντηθήκαμε με το Ιταλικό σχολείο όπου και ακολουθήσαμε μία ταξιδιωτική διαδρομή που είχαν ετοιμάσει οι Ιταλοί. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίσαμε ένα λιγότερο γνωστό κομμάτι της Βενετίας. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες και είχαν ελεύθερο χρόνο να περιηγηθούν, να φάνε το παγωτό τους και να γνωριστούν καλύτερα με τους συμμαθητές τους. Το βραδάκι επιστρέψαμε για φαγητό και ύπνο στο Μέστρε (ξενοδοχείο).

Το Σάββατο 21 Απριλίου, ημέρα αναχώρησης αφού πήραμε το πρωινό μας, περιηγηθήκαμε στην πόλη του Μέστρε. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ψωνίσουν φαγώσιμα για το ταξίδι με το πλοίο και τα τελευταία τους δώρα.

Τέλος, στις 18:30 αναχωρήσαμε με το πλοίο από το λιμάνι της Βενετίας για το λιμάνι της Πάτρας. Να σημειωθεί πως το πλοίο είχε 6 ώρες καθυστέρηση λόγω απεργίας. Έτσι αντί να φθάσουμε την Κυριακή 22 Απριλίου, ώρα 19:00 φθάσαμε Δευτέρα 23 Απριλίου, ώρα 3:30.

Συμπερασματικά, η συνάντηση ήταν απόλυτα επιτυχημένη! Η συνεργασία με τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς ήταν άριστη. Οι δραστηριότητες πολύ καλά οργανωμένες με τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η φιλοξενία των Ιταλών ήταν υποδειγματική! Οι μαθητές έμειναν κατενθουσιασμένοι, αποκομίζοντας μοναδικές εμπειρίες. Μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι με το ξενοδοχείο και συνολικά με το τουριστικό γραφείο.

Όλοι οι στόχοι που είχαμε θέσει εξ’ αρχής υλοποιήθηκαν!

 

 

 

Copyright © 2013. Γενικό Λύκειο Βραχναιίκων.

Σχεδιασμός/συντήρηση: Σοφίας Θωμάς(ΠΕ19)