Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η τρίτη συνάντηση δραστηριοτήτων με μαθητές που έγινε στην Γερμανία– Brakel με θέμα τα απόβλητα! Η οργάνωση έγινε από το Gymnasium Brede  και την Γερμανική  ομάδα Erasmus+. Στην συνάντηση συμμετείχαν ενεργά 40  μαθητές   και 10 εκπαιδευτικοί. Η χώρα μας  συμμετείχε με 7 μαθητές και 2 εκπαιδευτικούς. Οι ξένοι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των Ελλήνων μαθητών.

 

Δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης:

 

Φτάσαμε στο Brakel το απόγευμα της Κυριακής. Στο σταθμό μας περίμεναν ήδη οι οικογένειες που φιλοξένησαν τους μαθητές μας στους οποίους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Τη Δευτέρα, συναντηθήκαμε όλοι οι συμμετέχοντες στο Γυμνάσιο Brade, όπου μας υποδέχτηκαν ο διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Στη συνέχεια οι οικοδεσπότες μας παρουσίασαν κάποια βίντεο για τα κυριότερα αξιοθέατα της περιοχής και το εργοστάσιο ανακύκλωσης που θα επισκεπτόμασταν. Στην συνέχεια οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα χωρισμένοι σε μεικτές ομάδες υλοποίησαν την πρώτη δραστηριότητα με θέμα: «Τόπος εγκλήματος: Διερεύνηση των αποβλήτων» όπου οι μαθητές διερευνούσαν τα σκουπίδια του σχολείου (είδος, χώρος, προέλευση κ.λ.π.). Ακολούθως, έγινε η προβολή των βίντεο σχετικά με την διαχείριση αποβλήτων και την εβδομάδα χωρίς πλαστικό από όλες τις συμμετέχοντες χώρες. Τέλος, έγινε συζήτηση πάνω στα παραπάνω βίντεο.

Την Τρίτη επισκεφτήκαμε το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανακύκλωσης αποβλήτων της Ευρώπης στην πόλη του Lunen. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και ξεναγηθήκαμε από ανθρώπους του εργοστασίου σε όλους τους χώρους. Στην συνέχεια αναχωρήσαμε για την πόλη Μούνστερ. Εκεί επισκεφτήκαμε το παλιό δημαρχείο του Münster (σύμβολο της Ειρήνης της Βεστφαλίας). Τέλος, επισκεφτήκαμε την φημισμένη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

 Την Τετάρτη το πρωί στο σχολείο, η κάθε χώρα παρουσίασε το δικό της σχέδιο μαθήματος για μικρότερους μαθητές με θέμα την  σωστή διαχείριση των αποβλήτων μας. Στην συνέχεια  οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες και επινόησαν παιγνίδια, προκειμένου να διδάξουν σε μικρότερους μαθητές. Η διδασκαλία αυτή πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια μέσα σε τάξεις αποτελούμενες από μικρότερους μαθητές ηλικίας 11-12 ετών. Τέλος, έγινε αξιολόγηση της όλης διαδικασίας από τους μαθητές.

Στο σχολείο, το μεσημέρι της ίδια μέρας, έγινε μία ομιλία με θέμα  “ZeroWaste” από την ShiaSu. Αναφέρθηκαν τρόποι που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την παραγωγή σκουπιδιών στην καθημερινότητα μας. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες και κλιθήκανε να καταγράψουν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματα τους του με απλές λέξεις. Με αυτές τις λέξεις δημιουργήσαμε ένα «σύννεφο λέξεων» (World-cloud).

Την Πέμπτη επισκεφτήκαμε το “Σπίτι της Γερμανικής ιστορίας“ (HouseofGermanHistory), Βόννη. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες όπου με ένα περιπατητικό κουίζ γνωρίσανε τα σημαντικότερα  εκθέματα του μουσείου. Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε την πόλη της Κολωνίας. Ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο σοκολάτας. Τέλος, επισκεφτήκαμε τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας και την τοπική, παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη αγορά.

 

Την Παρασκευή επισκεφτήκαμε το ΤΕΙ της περιοχής. Οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητα (workshop) με θέμα: « Πώς να βρείτε την ιδανική τοποθεσία για ένα αποτεφρωτήρα αποβλήτων, χρησιμοποιώντας GIS.  Οι περισσότεροι μαθητές κατάφεραν να δημιουργήσουν χάρτη στον οποίο υποδείκνυαν την ιδανική τοποθεσία τους.

Τέλος το βραδάκι έγινε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση συνοδευόμενη με ταυτόχρονη ανταλλαγή χρησιμοποιημένων αντικειμένων (SwapParty).  

Το Σάββατο νωρίς το πρωί έγινε η αναχώρηση από το Brakel και η επιστροφή στην Πάτρα το ίδιο βράδυ.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο στο οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις δράσεις μας κατά την διάρκεια της συνάντησης.