Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η δεύτερη συνάντηση δραστηριοτήτων με μαθητές που έγινε στην Πάτρα – Ελλάδα με θέμα το νερό! Η οργάνωση έγινε από το Γενικό Λύκειο Βραχναιίκων  και την Ελληνική  ομάδα Erasmus+. Στην συνάντηση συμμετείχαν ενεργά 42  μαθητές   και 11 εκπαιδευτικοί. Κάθε φιλοξενούμενη χώρα  συμμετείχε με 6 μαθητές και 2 εκπαιδευτικούς. Οι ξένοι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των Ελλήνων μαθητών.

Έχοντας σαν οδηγό την εγκεκριμένη αίτηση και τους στόχους που έχουμε θέσει, οργανώθηκαν 6 κύριες δράσεις και πολλές δραστηριότητες που είχαν θέμα το νερό. Συγκεκριμένα:

Την Κυριακή μεταβήκαμε με ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών στην Αθήνα για να παραλάβουμε τις αποστολές. Έγινε ξενάγηση στην Ακρόπολη και το μουσείο της Ακρόπολης. Αργά το βράδυ φθάσαμε Βραχναίικα. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των συμμαθητών τους και οι εκπαιδευτικοί τακτοποιήθηκαν σε ξενοδοχείο.

Τη Δευτέρα, συναντηθήκαμε όλοι οι συμμετέχοντες στο Erasmus + στο σχολείο μας όπου έγινε το καλωσόρισμα  από τον διευθυντή, και τον Έλληνα συντονιστή. Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν δύο βίντεο, το ένα ήταν σχετικό με τις προετοιμασίες της συνάντησης και το δεύτερο ήταν αφιερωμένο στα αξιοθέατα της περιοχής μας. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές συμμετείχαν σε παιχνίδια γνωριμίας. Ακολούθως, έγινε η προετοιμασία των δύο ομάδων για τον αγώνα επιχειρηματολογίας με θέμα την ιδιωτικοποίηση του νερού. Την ίδια ώρα οι υπόλοιποι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο με θέμα τα τρόφιμα και το νερό που είχαν δημιουργηθεί από όλες τις ομάδες Erasmus+.  Τέλος, έγινε με μεγάλη επιτυχία ο αγώνας επιχειρηματολογίας που ήταν και η πρώτη μας δράση!

Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η  2η Δράση. Έγινε επίσκεψη στο υδροηλεκτρικό σταθμό του Γλαύκου. Επίσκεψη σε παραδοσιακό νερόμυλο στην Περιβόλα. Επίσκεψη στο «Σπίτι του Νερού». Και στις τρεις περιπτώσεις έγινε μελέτη πεδίου  και οι μαθητές κλίθηκαν να συμπληρώσουν σχετικά φύλλα εργασίας. Επίσης έγινε περιήγηση στην παλιά πόλη της  Πάτρας, στο Ρωμαϊκό Ωδείο και το Κάστρο της Πάτρας.

Την Τετάρτη έγινε η 3η Δράση. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μεσολόγγι και υλοποιήθηκε περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα: «Λιμνοθάλασσα και αλυκές Μεσολογγίου». Όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το ΚΕΠ Μεσολογγίου. Καταρχήν έγινε μια θεωρητική παρουσίαση του προγράμματος, και στην συνέχεια έγινε μελέτη πεδίου. Επίσης έγινε και επίσκεψη στην πόλη της Ναυπάκτου. Επιστρέψαμε Πάτρα με το ferryboat.

Την Πέμπτη έγινε ολοήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αρχαία Ολυμπία. Έγινε ξενάγηση στο αρχαιολογικό μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο. Οι μαθητές έκαναν αγώνα δρόμου στο αρχαίο στάδιο. Είχαν την τύχη να δουν την γενική πρόβα για την αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Το απόγευμα περπατήσαμε στην παραλία της Κουρούτας.

Την Παρασκευή έγιναν οι εξής δράσεις στο σχολείο μας:

  • Δράση 4η: Δημιουργία ραδιοφωνικής εκπομπής από μεικτή ομάδα μαθητών.
  • Δράση 5η: Πείραμα σπατάλης νερού στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας. Δράση με μικρότερους μαθητές από το Δημοτικό και Γυμνάσιο Βραχναιίκων.
  • Δράση 6η: Οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες και δημιούργησαν υλικό στην Αγγλική γλώσσα (σχέδια μαθήματος) και στην συνέχεια τα δίδαξαν σε μαθητές του Γυμνασίου Βραχναιίκων.
  • Βράδυ: Αποχαιρετιστήρια εκδήλωση ανοικτή στην τοπική κοινωνία στο πλαίσιο διάχυσης του προγράμματος.

ΤοΣάββατο νωρίς το πρωί έγινε η αναχώρηση από τα Βραχναίικα των εταίρων για την πατρίδα τους.

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες τις δραστηριότητες μπορείτε να τις δείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματός μας: www.4sustainable.eu η δημιουργία, η επιμέλεια και η ενημέρωση της οποίας γίνεται από την Ελληνική ομάδα.

Παρακάτω ακολουθεί βίντεο στο οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις δράσεις μας κατά την διάρκεια της συνάντησης.

 


 

 

 

Copyright © 2013. Γενικό Λύκειο Βραχναιίκων.

Σχεδιασμός/συντήρηση: Σοφίας Θωμάς (ΠΕ19)